čtvrtek 29. listopadu 2012

Přestaňte používat slovo mastering!

Protože nemám co dělat, zatímco okolo mě zazdívají nový okna, rozhodl jsem se začít něco, co jsem chtěl začít už dávno. A to něco je blog o věcech, co mě serou v naší malé české komunitě producentů a DJů. A že toho je!

V poslední době se v mým okolí opět diskutovalo na téma mastering a OPĚT jsem si připadal jako v Jiříkově vidění. Přiznám se, že jsem na to fakt alergickej. Když vidím kupříkladu větu: "Je to fakt dobrý, jen by to chtělo lepší mastering a bude to pecka.", otevírá se mi kudla v kapse. Pokud to řekne laik, tak to ještě chápu, ale když podobný nesmysly vidím minimálně jednou každej tejden psát lidi, kteří se označují jako producenti, tak se mi chce fakt brečet.


Podle mě by neměl jít zapnout *doplň název daw zde* aniž by člověk nejdřív složil test, kterej jasně dokazuje, že uživatel rozlišuje pojmy mix a mastering a HLAVNĚ jejich podíl na výsledném zvuku.

Takže ještě jednou a naposledy. Nejdřív se dělá mix, pracuje se s mnoha stopama a jeho konečným produktem je to, že si vyrenderujete jednu finální wavku (samozřejmě mluvíme-li o míchání v nějakým SW). Teď přichází na řadu mastering, kterej pracuje už pouze s touhle jednou stereo stopou! Pro ty pomalejší: Mix je 99% výslednýho zvuku. Pokud se vám zdá, že něco nehraje jak má, tak to doprdele opravte při mixu a jestli ještě jednou budu někde číst, že vám tracky nehrajou moc dobře a že by to chtělo lepší plugin na mastering, tak si mě nepřejte!  

4 komentáře:

  1. Ondro, je dobre ze jsi zacal blogovat, jen nevim jestli je dobre blogovat z pozice nasraneho... a blogovat proto abys mel kam uvolnit to nasrani. chces sdilet informace se svym okolim, jsi zkusenejsi nez oni - tak se vyser na bouchani hlavou do zdi a zacni blogovat jako pan ucitel. vsichni to oceni :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mluvíš mi z duše!
    Jen pro úplnost a pro lidi co netuší co to ten mastering je a furt by si mleli svou.
    Mastering je činnost, při které se vytváří MASTER, tudíž médium, ze kterého se dělají distribuční kopie (Tedy např. Master CD pro výrobu CDček) . Při téhle činnosti se zajišťuje aby výsledné médium dokázalo stopu unést např. dynamickým či frekvenčním rozsahem. Tato činnost je ryze inženýrská a velice často ji dělá úplně jiný člověk, než samotný mix.
    Chtěl bych vidět, jak by se tvářil třeba takový George Martin nebo Tony Masserati, kdybyste mu řekli že jdete dělat mastering a začali mu hrabat do mixu! Asi by vám urazili ruce a nazvali vás mnoha nehezkými nadávkami.

    OdpovědětVymazat
  3. tak minimalne posledni odstavec je naucny :)

    OdpovědětVymazat
  4. zdravim asi tady nekoho nastvu ale snazim se produkovat hudbu ve stylu electro house a hands up a zajimal by me vas nazor na zvuk mich skladeb , delano v Fl studiu a mastering pres t-racks u nekterych skladeb nejsem moc spokojenej se zvukem mozna chybu pri mixu , nevim jak moc je mozny dosahnout lepsi kvality zvuku masteringem diky za nazory

    http://www.youtube.com/user/djletitgo1?feature=mhee

    OdpovědětVymazat